William Cattley és a csomagolóanyagként érkező orchideája

Brazil-National-Flower-Cattleya-Labiata_potA Magyar Orchidea Társaság idén ősszel is megrendezi orchidea és bromélia kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. Az idén erre november 14-től 16-ig kerül sor.

Őszi kiállításán a Magyar Orchidea Társaság az egyik legszebb, az orchideák 200 éves történelme során a legkeresettebb, leginkább csodált és legkedveltebb orchidea nemzetséget mutatja be: a Cattleyát. Aki egyszer is látta csodálatos virágát, az biztosan nem felejti el többet.

A Cattleya minden orchideák megszemélyesítője rajongói szemében.

Történetük a XIX. század első évtizedéig nyúlik vissza, amikor – kalandos úton – az első ilyen orchidea Európába érkezett. Dél-Amerikából származik, és más orchideák zöld csomagolóanyagaként került Angliába. William Cattley – a kor neves orchideagyűjtője – figyelt fel a ládákból előkerülő gyökeres növényekre. Az egyiket elültette, ez 1824-ben kivirágzott, és virágával rögtön meghódította a kertészek, botanikusok és az orchidea-kedvelő arisztokrácia széles körét, sőt, soha nem látott orchidea lázat indított el Európa-szerte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Ezt a növénycsodát John Lindley botanikus William Cattley-ről nevezte el. A gyönyörű, lilás rózsaszín, nagy és illatos orchideát azóta is  néven ismeri a világ. Ettől az időponttól kezdve minden orchidea-vadász Cattleyát keresett a dél-amerikai esőerdőkben.

A későbbi években egymás után érkeztek be a teherhajók London és Amsterdam kikötőibe, megrakva Cattleyákkal. A botanikusok szinte naponta bukkantak egy-egy újabb, addig nem ismert fajra, amelyek botanikai leírását közzétették, és így a világ is rövid úton megismerte az újabb és újabb Cattleya fajokat.

Ez volt az orchideák – és egyúttal a Cattleyák – aranykora. A XX. század technikai fejlődése magával hozta a hibridizációs technikák fejlődését, és az 50-es évektől kezdve egyre több Cattleya hibrid vált elérhetővé a rajongók számára. Mára a hibridek számát megbecsülni sem lehet. Jó tudni az orchideák szerelmeseinek, hogy ezek a növények kiválóan alkalmasak lakásban tartásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A Magyar Orchidea Társaság őszi Orchidea- és Bromélia Kiállításán és Vásárán ezek a gyönyörű virágok – sok egyéb gyönyörű orchidea mellett – láthatóak lesznek, és a Cattleyák otthoni tartásával kapcsolatban is minden információt megkaphatnak az érdeklődők. A kiállítást kísérő vásáron pedig növény kedvenceik számát gyarapíthatják a kedves látogatók a hazai és külföldi kereskedők kínálatából. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments