Piarista ifjúsági találkozó Krakkóban váci résztvevőkkel

Piarista_GimnaziumOktóber 12. és 14. között Krakkóban rendezték meg a piarista ifjúsági találkozót. A váci fiatalok élménybeszámolóját a Piarista.hu közli.

A váciak mellett pesti, szegedi, mosonmagyaróvári és kecskeméti tanárok és diákok utaztak Krakkóba, ahol az október 12-i nyitóesten lengyel, szlovák és magyar ételeket kóstoltak a résztvevők. Ezután a napot gyönyörű lengyel dalok által kísért imával zárták a tornateremben.

Október 13-án, szombat délelőtt konferencián vehettek részt az ifjak, az ezt követő csoportbeszélgetések témája a nyolc boldogság egyike, a lelki szegénység volt. A résztvevők megvitattuk, hogy kiket tartanak szegénynek a környezetükben, a világban, valamint azt is, magukat miben tartják szegénynek. A délutánt Krakkó belvárosába töltötték városnézéssel – idézi a cikket a Magyar Kurír.

A líceumba visszatérve a következő programpont a lengyel nyelven celebrált szentmise volt, amelyet Velkey tanár úrnak és a modern technikának köszönhetően magyar nyelven is követhettek a diákok. Az este folyamán vallásos énekek show-jára és bulira került sor. Éjszakába nyúló vigíliával és szentségimádással zárult , amelyen szintén zenekari kísérettel előadott lengyel dalok csendültek fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A magyar piarista diákok október 14-én, vasárnap a negyed órára lévő piarista templomban vettek részt szentmisén.

„Alkalmunk volt más – lengyel, szlovák és magyar – piarista diákokkal új barátságokat szőni, a lengyel kultúrát legalább egy kicsit is megismernünk Krakkón és a lengyel vendégszereteten keresztül, emellett gyönyörű miséken is részt vehettünk” – írják a váci piarista diákok.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments