Kutatható a Pikler-gyűjtemény a váci katolikus főiskolán

főiskola könyvtára-250Pikler Emmi gyermekorvos értékes könyvgyűjteménye a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola nyilvános könyvtárában kutatható – tájékoztatta szerkesztőségünket Sógor Éva, a rektori titkárság vezetője.

Pikler Emmi európai hírű pszichológus és gyermekorvos (1902–1984) felismerte, hogy a gyermek egészséges fejlődését kedvezően befolyásolja, ha a felnőtt beavatkozása nélkül, szabadon gyakorolhatja mozgás- és játéktevékenységét, illetve fejlődésében a saját ritmusát követheti. Pikler Emminek számos könyve, tanulmánya jelent meg. A Mit tud már a baba? és az Anyák könyve évtizedeken keresztül a kisgyermekes szülők kézikönyve volt.

A gyermekorvosnő 1946-ban megszervezte a Lóczy Lajos utcai csecsemőotthont, ahol sikerült megalapoznia az intézeti gyermekek egészséges személyiségfejlődését, elsősorban a megfelelő gondozó-gyermek kapcsolat által. Így az intézeti gyermekek elkerülték az intézeti károsodást, a hospitalizációt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Nagy hangsúlyt fektetett a tudományos kutatómunkára, az intézet jelentős szerepet töltött be a hazai bölcsődei nevelés területén is, gondozónők generációi kaptak életre szóló eligazítást azokból a tankönyvekből, kézikönyvekből, amelyeket Pikler Emmi és munkatársai írtak.

Értékes könyv- és folyóirat-gyűjteményét 2014 elején nyerte el a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola Könyvtára a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatán. Pikler Emmi saját gyűjteménye az évek során kiegészült a Nemzetközi Pikler Emmi Közalapítvány Szakkönyvtára, a Csecsemőotthonok Pikler Emmi Országos Módszertani Intézetének Könyvtára, valamint az Országos Csecsemő- és Kisgyermek-gondozási és Nevelési Módszertani Intézet dokumentumaival.

A főiskolán esztétikus, az egyéni kutatómunkára is alkalmas könyvtárhelyiséget alakítottak ki a dokumentumok elhelyezésére. A kutatószoba segíti az érdeklődők elmélyült ismeretszerzését – írja a Magyar Kurír.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A több mint négyezer darab magyar és idegen nyelvű könyvet, folyóiratot tartalmazó gyűjtemény a főiskolán folyó pedagógusképzést, a csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzést szolgálja, a hallgatók, az oktatók és kutatók speciális információs igényeinek magasabb színvonalú kielégítésével.

A főiskola könyvtára nyilvános, újonnan kialakított különgyűjteményével is várja az érdeklődő kutatókat. (fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments