Fontos: nyugdíj előtt állókkal egyeztetik az adatokat

nyugdíjasokA nyugellátás gyors és pontos megállapításért két éven át segíti tisztázni és megtalálni a szükséges adatokat négyszázezer ember számára az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság – erről is szó volt a Napközben hétfői adásában.

Már nem kell kilincselniük az ügyfeleknek, hogy megtudják, milyen, a várható nyugdíjukkal kapcsolatos adatokat tartanak róluk nyilván. A nyugdíjbiztosítótól az érintettek részletes kimutatást kapnak a szolgálati időről és a kereseti adatokról.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) még augusztusban közölték, hogy az ügyfelekkel megkezdik az 1955 és 1959 között születettek nyugdíjjogosultsági adatainak egyeztetését. A hivatal az akcióval segíteni kívánja a jogosultakat abban, hogy nyugdíjba vonulásukkor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan tudják megállapítani a nyugellátásukat. Körülbelül 400 ezer emberrel folytatják le az adategyeztetést, amely augusztus 25-én kezdődött, és két évet szánnak rá.

Kissné Veres Ilona, az ONYF főosztályvezetője a Napközben hétfői adásában hangsúlyozta, az egyeztetést nem kell kérni, a főigazgatóság hivatalból tájékoztatja az ügyfeleket arról, milyen adatok vannak a nyugdíjjog-szerzési nyilvántartásban.

 

Ezek közé tartozik például, hogy adott személynek mennyi a szolgálati ideje, illetve milyen jogviszonyban, mennyi időt, melyik foglalkoztatónál dolgozott le, vagy hogy mennyi a levont nyugdíjjárulék. Erről azonban csak második körben ad felvilágosítást a hivatal, elsőre mindenkinek tájékoztatást küld az eljárás lényegéről.  A részletes kimutatást az informáló levél után két héttel, legfeljebb egy hónappal, kapja meg az ügyfél.

Facebook - kövess minketAz ONYF ezután visszajelzést vár az ügyféltől, mert van néhány olyan adat, amely csak akkor kerül be a nyilvántartásba, ha az érintett személy jelzi. Tipikusan ilyen a felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton folytatott tanulmányok ideje – írja a hírado.hu.

A főosztályvezető azt is elmondta, a nyilvántartásban 1988-tól, a személyi jövedelemadó bevezetésének évétől vannak adatok a bruttó keresetekről. Ha valakinek ettől az évtől a nyugdíjazásig terjedő időszak felére nincsen keresete – például, mert sokat volt táppénzen, illetve nem volt jogviszonya – akkor lehet 1988 előttre visszamenni a kereseti adatok felkutatásában.

Ez jellemzően kiterjedhet az egykori foglalkoztatónál remény szerint még meglévő dokumentumokra is. Az azonban esetleges, hogy ennek a keresésnek, amelyben a hivatal mellett az ügyfél  is részt vehet, mi lesz az eredménye, van olyan személy, akinek már nincsenek meg ezek a régebbi adatai. Végső esetben van rá lehetőség, hogy az ügyfél a szolgálati idejét tanúbizonyítási eljárás során ismertesse el. Ezt szintén a megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóság folytatja le. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments