Vigyázz, ha jön a vonat: be kell tartani a szabályokat

MÁV logóA nyár a fesztiválok, a kikapcsolódás és az utazás időszaka, de a biztonságos, körültekintő közlekedésre ekkor is ügyelni kell. Fokozottan igaz ez a vasúton: a mozgó vonat előtti áthaladásért, vagy az arról leugrásért és a már elindult járműre felszállásért komoly sérüléssel, vagy akár az életével is fizethet a meggondolatlan utazó. Ugyancsak kiemelt figyelemre van szükség az állomások peronjain és az útátjárókban is.

Sokan töltik pihenésüket a nyári időszakban országszerte a vízpartokon, fesztiválokon, különböző rendezvényeken; a Balaton és a Velencei-tó strandjai, szórakozóhelyei is népszerű utazási célpontnak számítanak. Ekkortájt nagyobb a forgalom a pályaudvarokon, vasútállomásokon, többen kisgyermekekkel, nehéz csomagokkal indulnak útnak.

A MÁV-START vonatai biztonságos utazást kínálnak, de a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében az egyszerű biztonsági szabályok betartása nemcsak a vasutasok, hanem az utazók részéről  is nélkülözhetetlen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A vasúttársaság figyelemfelhívó közleménye szerint a peronon felfestett elsodrási határon, vagy a megkülönböztető színnel jelölt biztonsági sávon kívül állva kell a vonatra várakozni, ugyanis az ezeken belül tartózkodókat könnyen maga alá sodorhatja az érkező szerelvény. Súlyos baleset történhet akkor is, ha az utas a már mozgó vonatra próbál felugrani, vagy arról leugrani. Ezzel az utas veszélyezteti az egészségét, testi épségét és akár az életét is.

A kijelölt közlekedési útvonalak vagy a közeledő szerelvény figyelmen kívül hagyása sem veszélytelen: egy lépés csak egy másodperc, de ennyi idő alatt egy vonat akár harminc métert is maga mögött hagy. Mindazonáltal a kijelölt vágányokon átkelés is nagy odafigyelést kíván a közlekedő vonatok miatt, továbbá a sínszálak csúszós felülete is balesetveszélyt jelent.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

vasútállomás - utasok szállnak fel az átépítéskor a vonatra-700

A váci vasútállomáson az átépítés alatt még nagyobb figyelemmel kell közlekedni a peronokon

Ha a mozdonyvezető nagy sebességről fékez, a vonat a teljes megállásáig – a hosszából adódó tömegétől és az időjárási körülményektől függően – több száz méternyi utat is megtehet. A nem kijelölt vágányokon átjárás, a mozgó vonatra történő le- és felszállás vasúti szabálysértésnek minősül, ami miatt a szabálysértővel szemben hatósági eljárás is indul.

Ismeretlen útvonalon járva, az utazásba belefeledkezve előfordulhat, hogy az utas későn veszi észre, hogy le kellett volna szállnia a vonatról, amely időközben már elindult. A veszélyes, és a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben a lábak sérülésével, csonkolásával, nem ritkán halállal végződő leugrás helyett ilyenkor érdemes a jegyvizsgáló segítségét kérni.

A MÁV Zrt. és a rendőrség nyári balatoni és velencei-tavi baleset-megelőzési akciója az útátjárókban való gépjárműves, gyalogos és kerékpáros átkelés szabályaira hívta fel a figyelmet. A kampány célja, hogy tudatosítsa: rendkívül veszélyes, ha a közlekedők nem tartják be a KRESZ szabályait, vagy ha nem a kijelölt átjárókat használják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A vasúton közlekedve is mindannyiunk közös érdeke a biztonság. Figyeljünk magunkra, egymásra és ezeknek az egyszerű szabályoknak a betartására, hiszen az életünk és az egészségünk a tét. Körültekintő közlekedéssel és odafigyeléssel már a veszélyhelyzetek kialakulása is megakadályozható, így az utazás valóban biztonságos, örömteli és maradandó élményt jelenthet. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments