Énekkari beöltözés volt a váci püspökségen

Beer Miklós püspök a kórus iskola diákjaivalMájus 25-én, vasárnap Beer Miklós váci megyéspüspök beöltöztette liturgikus ruháikba a Váci Székesegyházi Kórusiskola (Choralschola Cantorum) gyermek énekeseit és a székesegyház Szent Cecília Kórusának új tagjait – tájékoztatta Magyar Kurírt Varga László.

Beer Miklós – aki egyben az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) püspök elnöke – szívügyének tekinti, hogy a II. Vatikáni Zsinat egyházzenei rendelkezéseinek gyakorlati megvalósítása hazánkban is minél szélesebb körben tovább fejlődjön. A Váci Székesegyházi Kórusiskola egyházzene tagozatos osztályainak növendékei a Karolina Katolikus Általános Iskolában tanulnak.

Rúzs kozmetika-szövegközi-530

„Az egyetemes Egyház zenei hagyománya fölbecsülhetetlen értékű kincs. Minden más művészi kifejezésmód fölé emelkedik.” „A szent zene kincseit a legnagyobb gonddal kell megőrizni és fölhasználni. Szüntelenül gondot kell fordítani az énekkarokra, főként a székesegyházakban.” (II. Vat. Sacrs.conc. 112, 114).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A mintegy száz felnőtt és ugyancsak száz gyermek énekes alapos liturgikus és egyházzenei képzését Varga László OMCE központi igazgató, a váci székesegyház karnagya munkatársaival, Verbay Zsolt és Verbay Zsuzsanna pedagógus házaspárral együttműködve végzi. Az évenkénti beöltözés előtt a jelöltek egy esztendőn át lelki és szakmai előkészítésben részesülnek.

 

Az eseményen jelen volt Palánki Ferenc egri segédpüspök is, aki egykori tanítványaival, ismerőseivel szorított kezet a kórustagok között. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments