Így telnek majd nyugdíjas éveink

nyugdíjasokMindennapi szokásaink átalakulása mellett az életszínvonalunk változására is számítunk nyugdíjas éveinkben. A KSH adatai szerint nyugdíjasként több időnk jut alvásra és pihenésre, illetve sokat tévézünk és internetezünk majd.

Ugyanakkor – a Generali Biztosító reprezentatív kutatása szerint – a várható bevételcsökkenés miatt a legtöbb ember úgy gondolja, hogy néhány dologról le is kell majd mondania.

Így az utazásról, családja anyagi támogatásáról, illetve például autója fenntartásáról. A világszinten jellemző időskori nehézségek ennek ellenére is elkerülhetőek a több lábon álló öngondoskodással, amely a társadalmi változások miatt is egyre alapvetőbb feltétele a gondtalan időskor megteremtésének.

Egy átlagos magyar nyugdíjas legtöbb idejét az alvás (napi 9-9,5 óra) viszi el, ezt a tévézés követi (3 és fél óra naponta), majd a saját háztartás ellátása – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) december végén publikált adataiból – olvasható a Generali közleményében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A Generali Biztosító reprezentatív felmérésében ezért arról kérdezte a hazai, felnőtt lakosságot, milyen életszínvonalra számítanak nyugdíjas éveikben. A válaszok alapján a magyarok csupán 5 százaléka gondolja azt, hogy fenn fogja tudni tartani jelenlegi életszínvonalát a nyugdíjából. A megkérdezettek 22 százaléka szerint nyugdíjuk egy alacsonyabb, de elfogadható életszínvonal fenntartására lesz csak elég. Az aktív felnőttek legnagyobb része (47 %) azonban úgy gondolja, egyáltalán nem fog tudni megélni majd nyugdíjas éveiben.

Nem tűnnek alaptalannak az anyagi lemondással kapcsolatos várakozások a Központi Statisztikai Hivatal adatai  alapján sem. Az intézet 2013 első negyedéves adatai szerint, míg a hazai nettó átlagkereset 147.850, a nyugdíjak összege a férfiaknál már csupán átlagosan 122.830, a nőknél 106.450 forint volt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments