Szigor: Vácott sem mérlegelhetnek a rendőrök

rendőrségi közúti ellenőrzés-370Az elmúlt időszakban jelentős intézkedéseket hajtott végre a Váci Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot ellátó állománya a város közlekedési rendjének fenntartása érdekében.

Elsősorban azokon a helyeken intézkedtek a rendőrök, ahol a megállás szabályainak megszegésével a járművezetők akadályozták a közlekedés zavartalanságát. Ezek a helyszínek többek között a Köztársaság út, a Káptalan utca vagy a Nagymező utca. És persze büntettek is – derül ki a kapitányság közleményéből.

Az említett útszakaszok mindegyikén a megállni tilos közúti jelzőtábla hatálya érvényesül, melyet a járművezetők többnyire  figyelmen kívül hagyva, szabálytalanul parkolnak. Az eljárás alá vont sofőrök szinte minden esetben arra hivatkoztak a rendőri intézkedés, vagy a szabálysértési eljárás lefolytatása során, hogy tudomásuk szerint a város egész területén ingyenes a parkolás.

A rendőrség felhívja minden járművel közlekedő lakos figyelmét: a KRESZ szabályait nem írja felül az a tény, hogy a városban a parkolás ingyenes. Csupán azért, mert a várakozásért nem kell fizetni, még nem hagyhatók figyelmen kívül az egyébként kötelezően betartandó szabályok. Túl azon, hogy az ilyen magatartás jogszabályba ütközik, számos esetben nehezíti, vagy akár lehetetlenné is teszi a menetrend szerint közlekedő autóbuszok és a kommunális szolgáltatást végző járművek közlekedését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A megállás és a várakozás szabályainak megszegése esetén a 63/2012. (IV. 2) Kormányrendelet alapján meghatározott mértékű bírság kiszabását tette kötelezővé a jogalkotó, mely annyit jelent, hogy a szabálysértés elbírálásakor a hatóságnak nincs mérlegelési jogköre.

A teljesség igénye nélkül néhány példa a meghatározott mértékű bírság kiszabására:

a KRESZ szabályainak megsértése helyszínen szabálysértési eljárásban
megállni tilos 10.000 Ft 20.000 Ft
mozgáskorlátozottak részére fenntartott helyen történő várakozás 50.000 Ft 100.000 Ft
megállás gyalogos átkelőhelyen, vagy előtte 5 méteren belül 25.000 Ft 50.000 Ft
járdán történő megállás gyalogosok akadályozásával 15.000 Ft 30.000 Ft

A rendőrség kér mindenkit, hogy jogkövető magatartásával segítse a város közlekedésének zavartalanságát. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments