Mennyit kell fizetnie idén egy vállalkozónak?

paragrafusA főállású vállalkozókra vonatkozó járulékszabályok nem változtak: maradt a minimális járulékfizetési kötelezettség, ami önmagában nem jogosít a szélesebb családi adókedvezmény igénybe vételére.

Az ado.hu-n megjelent írás szerint a vállalkozókra vonatkozó járulékszabályok 2014-ben nem változtak az előző évi előírásokhoz képest. Ma is érvényes a főállású egyéni vállalkozókra és társas vállalkozókra az a rendelkezés, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) által meghatározott mértékű minimális járulékfizetési kötelezettséget teljesíteniük kell akkor is, ha nem vesznek fel a vállalkozásból jövedelmet.

Taxi-kockaAbban az esetben, ha a vállalkozó személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, – egyéni vállalkozó mindig, – és a főtevékenység középfokú szakképzettséget igényel, akkor a garantált bérminimumot kell tekinteni a járulékalap meghatározásának kiindulási alapjaként. Annál a társas vállalkozónál, aki csak ügyvezetői feladatokat lát el, a minimálbért kell alapul venni. Természetesen, ha a társas vállalkozó körülményei lehetővé teszik, hogy munkaviszonyban dolgozzon, akkor a munkaviszonyra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni és nincs járulékminimum. De soha ne feledkezzünk meg arról, hogy egy kétfős cégben is kell valaki, aki végzi a tevékenységet! Nem lehet az egyik csendestárs, a másik pedig ügyvezető, mert akkor ki dolgozik?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 483/2013. (XII. 17.) Korm. rendelet értelmében a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma, a teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől

havibér alkalmazása esetén 118.000forint,
hetibér alkalmazása esetén 27.160 forint,
napibér alkalmazása esetén 5.430 forint,
órabér alkalmazása esetén 679 forint.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 101.500 forint, hetibér alkalmazása esetén 23.360 forint, napibér alkalmazása esetén 4.670 forint, órabér alkalmazása esetén 584 forint.

A járulékkulcsok változatlanok:

nyugdíjjárulék 10 %,
természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 %,
pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 %,
munkaerő-piaci járulék 1,5% (együtt 8,5 %),
szociális hozzájárulási adó 27 %.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

Az előírt mértékek betartását ellenőrizhetik, a mulasztás büntetéssel járhat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments