Nincs érdeklődés a nemzetiségi regisztráció iránt

választásTöbb népcsoport is tiltakozik az idei évben bevezetett nemzetiségi regisztráció miatt. Január 1-jével indult el a valamely magyarországi nemzetiséghez tartozó választópolgárok névjegyzékbe történő regisztrációja – közölte korábban a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Aki regisztrál és kéri, hogy az országgyűlési választásokon is a nemzetiségi listájára szavazhasson, az a pártlistára nem szavazhat – ez okozza a problémát,  és a felháborodást.

Már szinte mindenki megkapta azt a regisztrációs lapot, melyen a nemzetiségi névjegyzékbe kérheti felvételét, de természetesen online is megteheti ezt bárki a www.valasztas.hu honlapon. Az íven külön lehet dönteni arról, hogy – az őszi önkormányzati mellett – az országgyűlési választásra is kéri-e a nemzetiségi névjegyzékbe vételét vagy sem. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nem akar részt venni az országgyűlési választáson  – például azért, mert az adott nemzetiség létszáma eleve lehetetlenné teszi a parlamenti képviselő bejuttatását -, akkor így nem zárja ki magát abból a lehetőségből, hogy az őszi nemzetiségi önkormányzati választáson részt vegyen – olvasható a valasztas.hu honlapon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Eddig nem nagy  az aktivitás

A január 19-iki állapot szerint nem nagy az érdeklődés a regisztráció iránt. Illetve az is kiderül a listából, hogy akik regisztráltak is, azok nagy része nem kíván élni a szavazás lehetőségével az országgyűlési választásokon. Vácon öt nemzetiségi önkormányzat van. A vasárnapi állás szerint azonban ezen népcsoportok tagjai országosan nagyon kevesen éltek a lehetőséggel. A görögök 56-an, a romák 175-en, a ruszinok 12-en, a szlovákok 89-en, az ukránok pedig 9-en kérték felvételüket a névjegyzékbe. A legaktívabb csoport a németeké, ők eddig 1061-en regisztráltak. Vácon jelenleg nem működik német nemzetiségi önkormányzat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments