Meghalt Jancsó Miklós, kilencvenhárom évet élt

Jancsó Miklós filmrendezőÉletének 93. évében meghalt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, aki Vácott született – közölte a Magyar Hírlap online.

A halálhírt Mészáros Márta filmrendező és a Magyar Filmművészek Szövetsége is megerősítette. A szövetség – amelynek a filmrendező tiszteletbeli elnöke volt – Jancsó Miklóst saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Jancsó Miklós 1921. szeptember 27-én született Vácon, 1946-ban beiratkozott a Filmművészeti Főiskolára, ahol 1951-ben rendezőként diplomázott. 1958-ban 37 évesen készítette első nagyjátékfilmjét, A harangok Rómába mentek címűt.

Jancsó számára az igazi áttörést a Szegénylegények hozta meg: az alkotásra felfigyeltek a külföldi kritikusok. Színházi rendezőként csak 1970 mutatkozott be a Huszonötödik Színházban, a Fényes szelek című darabjával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Jancsó Miklós nevéhez olyan világhírű filmek kötődnek, mint az Oldás és kötés, a Csend és kiáltás, a Fényes szelek, az Égi bárány. Utolsó játékfilmjét, az Oda az igazságot a 2010-es Filmszemlén mutatták be, 2011-ben közreműködött rendezőként a Magyarország 2011 című szkeccsfilmben is.

Jancsó Miklós a rendezések mellett aktív közéleti és társadalmi szerepet is vállalt, volt a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke, és kétszer az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje is. 1988 óta címzetes egyetemi tanár volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1990 és 1992 között a Harvardon is tanított.

Kossuth-díjat 1973-ban és 2006-ban kapott, de viselte a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést is. Több nemzetközi filmmustrán, így a Cannes-i, a Velencei és a Montreáli Nemzetközi Filmfesztiválon is elismeréseket kapott. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments