Van, amiből a javasolt mennyiség: 0 milligramm!

Zacher_GáborVáci középiskolásokkal telt meg zsúfolásig az elmúlt héten kedden délelőtt a Madách Imre Művelődési Központ színházterme dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos Tiszta fejjel című, a szenvedélybetegségek megelőzéséről szóló előadásán.

A rendezvény szervezői a Váci Közéleti Egyesület, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és a Vác Városi Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) voltak, fővédnöke pedig Fördős Attila, Vác város polgármestere, a KEF elnöke, akinek köszöntőjét Mohácsiné Dim Rita, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és humán osztályának megbízott vezetője tolmácsolta a megjelenteknek.

Örömmel köszöntötte a megjelenteket, a város középiskoláiból érkező, közel ötszáz fős diáksereget, a tanárokat, a VKE elnökét, Moravcsik Attilát és Horváth Szabolcsnét, az alapítvány kuratóriumának elnökét, valamint dr. Bánhidi Péter és Kiss Zsolt városi képviselőket és nem utolsósorban az országosan elismert előadót, dr. Zacher Gábort, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának főorvosát.

A FACEBOOK CSILLOGÓ SZEMŰ NEMZEDÉKE. A médiából jól ismert, fiatalok és felnőttek körében egyaránt népszerű szakember nem foglalt helyet a színpadra állított csinos karosszékben az asztalnál, inkább a széksorok előtt állva igyekezett közvetlen kapcsolatot teremteni hallgatóival. Nemes egyszerűséggel így kezdte: „Tisztelettel köszöntöm a Facebook csillogó szemű nemzedékét.”

Aki még ezután is unalmas előadásra számított a különféle drogok fajtáiról és hatásairól, nagyot tévedett. Dr. Zacher Gábor szerint ez az egyik „leggázosabb” téma, amivel a fiatalokhoz lehet közelíteni, neki mégis sikerült dinamikus, oldott stílusával magával ragadnia a diákok figyelmét, és úgy röppent el két óra, hogy közben rendkívül értékes és hasznos információkat sikerült átadnia. Szerinte arról kell szólnia egy ilyen előadásnak, hogyan kellene a fiatalokat hozzásegíteni, hogy jó döntéseket tudjanak hozni. Olyan valós tényeket kell eléjük tárni, amikből informálódhatnak, és meg kell tanítani őket nemet mondani, amikor előáll a „mi van öreg, nem mered? szindróma” – hangsúlyozta. Ehhez viszont bensőséges kapcsolatra, odafigyelésre, törődésre van szükség a családban, nyitottságra a gyerek és a szülő között, ami nem megy beszélgetés, a közösség építése nélkül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

KÓRUSBAN, VIHOGVA: SEMMI! Az átlag magyar felnőtt lakosság fejében nem valós kép él a kábítószerekről. Nemzedéki ellentétek érzékelhetők a felhasználó és a nem felhasználó korosztály között – vélte az előadó, aki szerint ennek gyökerei az értelmes és időigényes családi kommunikáció hiányában rejlik. Egyfelől a „hétperces szülő”, akinek nincs ideje a gyerekére, másfelől a „hétperces ementáli gyerekek világa”, ami tele van a kommunikációhiány lyukaival. Ezen a helyzeten csak rontanak az olyan tipikus kérdések, mint például: mi történt az iskolában?

Hogy mennyire rátapintott a lényegre, ötszáz diák vihogva válaszolt: semmi! Vagy mi bajod van édes fiam? Kórus újra: semmi! Kitört a nevetés, mire dr. Zacher Gábor hozzátette: a semmi mögött pedig az a történet van, amikor évekkel ezelőtt azon a rendkívüli meccsen ott izgultál a fotelban, ittad a sört és nem figyeltél a gyerekedre, amikor beszélgetni akart veled. Ez köszön most vissza, hogy nem enged be a saját világába.

Meg kell tanulni közeledni, a kapcsolat teremtés módját a fiainkkal, lányainkkal, ez viszont időt, odafigyelést igényel. A mai világban, aki idősebb mint 12 és fiatalabb mint 35, de nincs a Facebookon, az nem is létezik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

HA HÉTVÉGE: 350 EZREN DROGOZNAK. A világ népessége 7 milliárd ember, akikből 4 milliárd 102 millió a 15-65 év közötti személy. A nem droghasználó populáció 3 milliárd 902 millió. 200 millióra tehető a droghasználók száma. 110 millió ember havi rendszerességgel használ drogot. Közülük 25 millióan drogfüggők.

Magyarországon egy átlagos hétvégi napon 350 ezren használnak valamilyen pszichoaktív anyagot. A hazai statisztika kedvezőbb a külföldinél, de ennyinek sem kéne lenni. A drogfüggők száma nálunk 20 ezer, az alkoholfüggők 800 ezren, a gyógyszerfüggők 60 ezren vannak. Évente 20-22 droghalál történik, ami kevesebb a közutakon elszenvedett halálos balesetek számánál, de egyetlen ember halála is hatalmas veszteség!

Mára a korábban megismert kábítószerek mellett, amikről tudni lehetett, hogy hogyan hatnak, egyre újabb anyagok jelennek meg a piacon. Nincs olyan, hogy könnyű drog, kemény drog – hívta fel a figyelmet a szakember. Ezek a szerek megváltoztatnak úgy, hogy nincs beleszólásunk. Hozzászokás, elvonási tünetek, testi, lelki, pszichés tünetek jelentkeznek. Az ethanol (alkohol) hatása egy folyamat eredménye. Egyre veszélyesebb a szerek világa, mert nem tudod, hogy mit kapsz. Ezek a drogok olyanok, mint az orosz rulett, teljesen kiszámíthatatlan világ. Megváltoztatnak!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

MIT HOZHAT A JÖVŐ? Vajon tovább emelkedik a használók száma, vagy nem lesz divat anyagozni? Lehet az értékrend változásÁtól fordulatot várni? Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban dr. Zacher Gábor értelmetlennek tartja a radikális tiltást, vagy a legalizálást. Az őszinteséget és a bizalmat építő kommunikációt ajánlja a családokban, a törődést, az odafigyelést, az egészségre nevelést.

A fiataloknak azt, hogy legyenek keretei az életmódjuknak, kapcsolataiknak. Legyenek tisztában a tényekkel, hogy jól tudjanak dönteni és merjenek nemet mondani egy adott helyzetben.

HOSSZÚ MELÓBA TELIK. A szerek használatában az általa javasolt fogyasztható mennyiség 0 (nulla) mg. Ami ennél több, az toxikus, így káros is, mivel pszichés és szomatikus tüneteket okoz. Felesleges rizikóvállalást jelent. Nulla milligrammot ajánlok! – zárta le előadását, majd egy rövid és őszinte párbeszédben a diákok kérdéseire válaszolt.

– Ha ön beleesne a problémába, milyen javaslatai volnának? – tette fel a kérdést az egyik diák. Azonnal segítségért fordulnék – hangzott a válasz. A DROGOPLEX Ambulanciát, vagy a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulanciát bizalommal felkereshetitek, mert kell a segítség, egyedül nem megy – szögezte le a toxikológus főorvos. – Hosszú melóba telik, de a legmélyebb bugyorból is ki lehet jutni.

Vácon a Szociális Szolgáltatók Házában van ilyen lehetőség.  (V. M.)

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments