Vácrátóton is őrzik a Pannon Magbank génkincsét

Pannon Magbank logójaTápiószele és Aggtelek mellett a vácrátóti botanikus kert biztonsági tárolójában is őrzik majd a Pannon Magbankba tartozó őshonos növények magvait – mondta el az MTI-nek Szilágyi Krisztina, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének projektkoordinátora.

A tároló már elkészült, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központból érkező másodpéldányokat őrzik majd itt. Az intézet munkatársa felidézte, hogy a Pannon Magbank Life+ projekt 2014-ig minimum 800 őshonos, vadon élő, tárolásra alkalmas magvú növényfaj magjainak begyűjtését tűzte ki célul a pannon biogeográfiai régióban. A program megvalósítói a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága és a MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete.

“Ez a példamutató kezdeményezés az első olyan génbank, mely az őshonos hazai vadon élő növények genetikai anyagát fogja őrizni” – emelte ki Szilágyi Krisztina.

A Pannon Magbank célja, hogy a növényi élet sokszínűségét megőrizze. Ennek elsődleges módja az lenne, hogy a növényeket a saját élőhelyükön őrizzék meg – erre hivatottak a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek -, ugyanakkor az emberi tevékenység következtében az élőhelyek folyamatosan csökkennek. Sok esetben már nem lehet az őshonos növényeket saját élőhelyükön megőrizni, ezért úgynevezett helyszínen kívüli fajmegőrzéssel egészítik ki a helyszíni védelmet. Ilyen mód a génbank, ahol a növények genetikai anyagát őrzik, mert ez bizonyos szempontból egyszerűbb, mint élő növények nevelése. “Ezek a növények magról újra csíráztathatók és akár vissza is telepíthetők a természetbe” – érzékeltette a megőrzési mód jelentőségét a botanikus.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

magbank

A fele részben az Európai Unió Life+ alapja által, fele részben a Vidékfejlesztési Minisztérium által finanszírozott program három résztvevője kiállításokon is bemutatja a projektet és annak fontosságát. A tápiószelei tárlat Magtól magig címmel átfogó képet ad, míg a vácrátóti botanikus kert látogatóközpontjában, a Berkenyeházban nyár óta látható kiállításegység arra koncentrál, hogy miképp jön létre egy ilyen génbank, milyen növények kerülhetnek be, hogyan gyűjtik őket, kik vesznek részt a programban és mire lehet annak eredményeit használni. Az aggteleki kiállítás még nem nyílt meg, de hamarosan ez is látogatható lesz – fűzte hozzá a szakember.

Szilágyi Krisztina elmondta azt is, hogy 2014 februárjában nemzetközi konferenciát terveznek Vácrátóton a szomszédos országok szakembereinek részvételével, hiszen a pannon biogeográfiai régió nemcsak Magyarországot jelenti, hanem átnyúlik a határokon túlra is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments