A BORHÁLÓ ajánlja: őszi borkaland – Szekszárd (x)

Borháló logó

A színes, napsütéses őszi időszak mindenképpen a legderűsebb pillanatok okozója az évben. A természeti jelenségek visszafogottan játszanak egymással, a szél a fákkal, a nap szelíd fénye a levelekkel. A kora őszi napsütés példázza számomra azt a belső méltóságot, amellyel nekünk is egymásra kellene néznünk. Azt érzem: most pont jó. Mostanra elfogyott a szódám, végre jöhet már valami lágy, fűszeres vörösbor, ami könnyen, játékosan szól hozzám, mint a nap, a szél. Mi rezonálna jobban erre az illékony hangulatra, mint a szekszárdi veres?

Már a neve is megkapó, Kosztolányi szerintem csak azért nem vette fel a tíz legszebb magyar szó (láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír) közé, mert Babits ott született.

A tengerentúli borbemutatókon is felcsigázva kóstolgatják az itteni bort, hiszen az angol frazeológiában a szekszárdi: Szex R. D. vagyis Szex Reasearch and Development (Szex Kutatás-Fejlesztés) jelentésben híresült el.

Borháló üzletbelső-520

A szekszárdi mesterek a kékszőlőket részesítik előnyben, ezekből is főképp a lágyabb, zamatos , összetett savstruktúrájú, kevesebb tanninnal rendelkező Kadarkát, Kékfrankost, de jelentős mennyiségű Zweigelt, Merlot, és Cabernet Franc és Sauvignon is terem. Szekszárdon reneszánszát éli a Kadarka fajta, mely még a törökök elől menekülő szerbektől került hozzájuk ugyanúgy, mint Szentendrére is.

A Balkán érzékeny és fűszeres követe egyre inkább hódít a borértők körében, de nagy kihívások elé állítja a borászokat. Babits úgy fogalmazta meg a Kadarka lényegét, hogy: „Oly mézes-forró s drágán töppedő, Mint szenvedélyes szerető vad ajka”. A borvidék talajadottságai egyébként kedveznek a kevésbé testes fajtáknak, hiszen alacsony mésztartalmú lösz- és vályogtalaj jellemzi a Szekszárd környéki dombokat.

A vörösborok magasabb savtartalmát, potenciálját hosszabb héjon erjesztéssel tudják biztosítani. Szerencsére Szekszárdon is a hosszú távú sikerben bíznak és drasztikus hozamkorlátozással próbálnak az átlagos minőség fölé emelkedni. A szekszádi borászok közül ezt az elvet képviseli Takler Ferenc, Mészáros Pál, Heimann Zoltán, Dúzsi Tamás, Vida Péter és Vesztergombi Ferenc, Eszterbauer János, Baron von Twickel.

Ha szekszárdi borral randevúznak, gondolják meg Hamvas Béla szavait kortyolgatás közben: „A szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonlítanám, erejének és szépségének teljében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen, édes tűzzel. A szekszárdi a lakodalom bora. Ez emeli át a menyasszonyt a házasságba. A merő tiszta Venus-bor.” (Nagy Viktor – x)

Borháló Borkereskedés
Vác, Dr. Csányi L. krt. 27/a
www.borhalo.com/vac

AJÁNLATUNK:
Takler vörös cuvée (Zweigelt, Merlot, Kékfrankos) 840,- Ft/liter

Mészáros cuvée (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ) 795,- Ft/liter

Baron von Twickel Kadarka 780,- Ft/liter

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments