Göncöl Szövetség: már a természetet fosztogatjuk

Föld képe - kezek-520Jelenleg augusztus 20-ra esik az a nap az éven belül, amelyen a Föld bolygó népessége az adott évben már elfogyasztotta mindazt, amit a Föld egy teljes év során újra előállítani képes, ideértve a természeti élőhelyek szolgáltatásait (tiszta víz, levegő, élelem, …) és az energiahordozókat – hívja fel a figyelmet a váci Göncöl Szövetség.



Az év hátralévő részében abból élünk, amit a Föld már nem tud előállítani. A hiány fedezetéül az emberiséget fenntartó természeti erőforrások maradékai szolgálnak. Kimerítjük a talajok termőképességét, az erdőket, a vízkészleteket. Az eltúlzott igényeinket hajszolva feléljük a jövőt a máért. Az élővilágból is hulladékot csinálunk, többek között széndioxidot és más üvegházgázokat. Az önzés olyan mértéket öltött, amely már a piacgazdaságot is korlátozza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

A természeti erőforrások végesek, nincs lehetőség az állandó növekedésre, a profittermelésre. A nyersanyagok korlátozott mennyisége, minősége és hozzáférhetősége határt szab a piacgazdaságnak. Így válik érthetővé, hogy a gazdaság a része a társadalomnak, a társadalom pedig a teremtett világnak és nem fordítva.

A Föld népessége az 1848-ban 1 milliárd volt, 1927-ben 2 milliárd, 1974-ben 4 milliárd, 2000-ben 6 milliárd, jelenleg 7,2 milliárd, 2060-ra elérheti a 10 milliárdot! A folyamat gyorsul. Ha nem változtatunk, és a Föld ezt is elviseli, akkor hat emberöltő alatt megtízszereződhet a Föld népessége.

A folyamat visszafordítható! Például Brazília, Indonézia és Svédország évről évre csökkenti az ökológiai lábnyomát. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments