Épül a mobilgát Sződligeten

Duna áradas SződligetnélA 2-es főút sződligeti szakaszán pénteken és szombaton váltakozó irányú forgalomra számíthattak a közlekedők a befejezéséhez közeledő védműhöz tartozó mobilgát építése miatt.


 

Mint azt Juhász Béla a település polgármestere (Tiszta Forrás Egyesület) az MTI-nek elmondta: az uniós forrásból készülő gátrendszer 2-es főutat érintő része mobilgát lesz, ennek a szerkezeti elemeit illesztették a helyükre a forgalomkorlátozás ideje alatt.

A védmű átadása a júniusi nagy árvíz miatt kicsit csúszik, de a tervek szerint szeptember végére befejeződnek a munkálatok. Sződliget csaknem 375 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el gátépítésre, így megszűnhet a nagyközséget visszatérően fenyegető árvízveszély.

A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező, a Colas Alterra Zrt márciusban vette át a munkaterületet, majd – ahogy az a szerződésben is szerepel – az építés megkezdése előtt elvégezte a szükséges régészeti és a lőszer-mentesítési feladatokat, az "első kapavágásra" csak ezt követően kerülhetett sor – magyarázta a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Sződligetet az 1950-es évek óta visszatérően veszélyezteti a Duna, 1965-ben a jeges víz egészen a település közepéig ért. Az elmúlt 15 évben nagyjából négyévente okoz súlyos károkat az ár, emiatt vált halaszthatatlanná a gátépítés. Saját forrás híján az önkormányzat pályázatot nyújtott be.

A kohéziós alap társfinanszírozásával elnyert 374 millió 664 ezer forint EU-s támogatásból a község eddigi történetének legnagyobb és egyik legfontosabb beruházásaként épül meg az 1922 méter hosszú árvízvédelmi gát, melynek koronamagassága az elmúlt száz év legmagasabb dunai vízállásánál egy méterrel feljebb lesz. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments