A magyar rendőrség zaklatja az embereket?

rendőrautóOmbudsmanhoz fordul a Magyar Helsinki Bizottság, mert a fokozott rendőri ellenőrzések alkotmányossági aggályokat vetnek fel. Feleslegesek, nem hatékonyak, és csak az emberek vegzálására alkalmasak – vélik a rendőrök között is sokan. Az átlagember úgy mondja: pénzbehajtás.



A legtöbb fokozott rendőri ellenőrzés – legyen az közbiztonsági vagy közlekedési – teljesen indokolatlan, és retorziós célú. Ilyen volt a tavaszi razzia a Sirályban, amikor a rendőrök magyarázat nélkül, jópár előírást megszegve igazoltatták a szórakozóhely vendégeit arra hivatkozva, hogy körözött személyt keresnek – idézte a Helsinki Bizottság álláspontját a HVG.

De a szervezet szerint ugyanilyen indokolatlanok a közúti ellenőrzések, amikor mindenáron hibát keresnek a rendőrök, holott ezektől a tömeges "útszéli" razziáktól nem lesz kevesebb a baleset vagy a közúti szabálysértés. A Helsinki Bizottság emlékeztet arra, hogy a legutóbbi, múlt heti fővárosi fokozott ellenőrzés során egy autóst azért büntettek meg, mert lejárt a jogosítványa orvosi érvényessége, holott a jogvédő szervezet szerint a dokumentum alkalmas volt első számú funkciója ellátására: a személyi azonosításra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

közúti ellenőrzés-520

A fokozott ellenőrzések indoklása általában a közbiztonság javítása, a lakosság biztonságérzetének javítása. Ezt azonban a mostanában zajló rendőri intézkedések egyes szakemberek szerint rontják. A HVG által megszólaltatott Krémer Ferenc szociológus például kifejezetten "rendszerváltás előtti" szokásnak minősítette a dolgot és azt is, hogy a rendőrök ilyenkor még titkolóznak is azt illetően, hogy éppen miért van szükség mondjuk a fővárosi utak megszállására.

A szakember szerint – és egyes rendőrök véleménye szerint is – az ilyen razziák a legritkább esetben hoznak valódi "fogást", a bűncselekmények számát pedig a statisztikák szerint egyáltalán nem befolyásolják. Az ugyan érthető lenne, ha egy komolyabb bűncselekmény helyszíne körül ellenőriznék az embereket az egyenruhások. Azonban a nálunk megszokott akár megyékre is kiterjedő fokozott ellenőrzések legfeljebb a rendőröket fárasztják le, az állampolgároknak okoznak stresszt és kellemetlenséget, és jó sokba kerülnek. Nem véletlen – idézett az újság egy volt rendőri vezetőt – hogy Nyugat-Európában hasonló sem fordul elő, és az állampolgárok az igazoltatgatásokat is kifejezetten zaklatásként élik meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments