Országos és megyei tapasztalatok az árvízzel kapcsolatban

Tarnai-Bakondi NagymarosonNagymaroson tartott sajtótájékoztatót Bakondi György helyreállítási miniszterelnöki megbízott és Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerdán délben. A téma az árvíz utáni helyzet volt mind országosan, mind pedig a megyében.



Először az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Bakondi György ismertette a kedd esti országos záró adatokat. Elmondta: az állami védművek több mint 42 százalékát bontották már le, és a védekező települések közül 43-ban fejeződtek be és 52-ben folynak még a helyreállítási-mentesítési munkálatok.

– Az árvíz miatt 1570 embernek kellett elhagynia az otthonát, de 976-an már hazatérhettek. Az ár levonulása után 150 kilométernyi utat nyitottak meg, az érintett utak 90 százalékát. A  MÁV-nál a pályatestjavítás és -ellenőrzés 28 százalékon áll, mert itt speciális szakértelemre van szükség – mondta. Hozzátette: szerdán megszűnt a hajózási korlátozás a Dunán.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A miniszterelnöki megbízott arról is beszélt, hogy a kormányfő kérésének megfelelően tájékoztatást kért valamennyi olyan polgármestertől, aki részt vett a védekezésben, tapasztalataikról, javaslataikról. 

Tarnai Richárd elmondta: minden utat megnyitottak már a megyében és ahol kell ott zajlik a fertőtlenítés is. Min mondta milliós nagyságrendben helyeztek el homokzsákokat, és szerinte sokkal felkészültebben várták az árvizet, mint 2006-ban.

Pest megyében az árvíz miatt mintegy 800 embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, közülük hatszázan már hazatérhettek. Kétszáz ember – a budakalászi, illetve a sződligeti otthonok lakói – a következő napokban tehetik ezt meg, az ő esetükben különös figyelemre van szükség, hiszen fogyatékkal élő emberekről van szó – mondta. Hozzátette: a megyében két nagymarosi ember ingatlanja károsodott olyan mértékben, hogy oda csak hosszabb idő elteltével térhetnek majd vissza, ők jelenleg rokonoknál laknak.♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments