Árvíz, vasárnap délután: kiköltöztetések a sétányokon hangszóró rajz-25

árvízi sajttáj - Fördős Attila-530Ma hajnalban súlyos döntést kellett hozni: a víz által érintett Ady Endre, József Attila és Liszt Ferenc sétányon több házból is ki kellett költöztetni a lakókat, mintegy 150 embert. Az érintetteket egy 11 órakor összehívott védelmi bizottsági ülésen tájékoztatták az indokokról és arról, hogy mi a teendő ebben a helyzetben. A Duna vízszintje ma este elérheti a 807 centimétert, de sajnos elképzelhető, hogy itt nem áll meg – jelentette be Fördős Attila polgármester a három órakor megtartott sajtótájékoztatóján.

A gátak jól bírják, mindössze négy helyen tapasztaltak megcsúszásokat a Hegyestorony környékén, de ezeket sikerült időben megtámasztani és meggátolni a víz áttörését. Most a legtöbb gondot a buzgárok okozzák, elsősorban a Diadal téren, ahol az elmúlt napokban jelentősen emelkedett az átszivárgott víz szintje. A Liszt Ferenc  sétányon a szivattyúk jelenleg már több vizet töltenek vissza a Dunába, mint ami befolyik, így az a cél, hogy a töltés két oldalán lévő vízoszlop közötti magasságkülönbség elérje az 50-60 centimétert.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

árvíz 2013-06-08 Zenepavilon

Szombaton az Eszterházy utcában beszakadt az úttest, a kiemelkedő forgalom beengedő bója környékét kimosta a víz. A katasztrófavédelem azonnal intézkedett és ellennyomó gátat építettek, így sikerült megakadályozni a nagyobb bajt.

https://vaci-naplo.hu/_wp-hang-video/arvizi-sajttaj-2013-06-09-Fordos-Attila.mp3

Egy kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: este hét körülre jelezték a szakemberek Vácnál a folyó tetőzését, akkor 807 centiméteren lesz a vízszint.


    A sétányokról kiköltöztetett lakók otthonainak őrzéséről a Váci Rendőrkapitányság gondoskodik. Latorovszky Gábor megbízott rendőrkapitány a Váci Naplónak elmondta: a területet lezárták, minden megközelíthetőségnél rendőr van, a szolgálat folyamatos. A területre csak külön engedéllyel lehet belépni és mindenkit elkísérnek az egyenruhások. Ha az ingatlant csak csónakkal lehet megközelíteni, erről a katasztrófavédelmisek gondoskodnak. Az alezredes szerint az ingatlanok teljes biztonságban vannak, az őrzésben a Vácra vezényelt rendőriskolások is részt vesznek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról


Egyelőre sikerül féken tartani a vizet a Zöldfa utcai sorházban – jelentette ki a a városvezető, aki ismételten köszönetet mondott mindenkinek, aki segít a várost megvédeni az árvíztől. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments