Fördős Attila: egy politikus legyen mindig kész arra, hogy beszámoljon

a városházaIdén is megtartotta évértékelő beszédét Fördős Attila polgármester, a rendezvényen a tavalyihoz hasonlóan teltház volt. Egy politikus legyen mindig világos, tiszta, legyen kész arra, hogy bármikor az elvégzett feladatokról beszámoljon. Bármikor ellenőrizhető legyen, és időnként tegyen kísérletet arra, hogy egy-egy időszakot összegezve kiáll a nyilvánosság elé és elmondja, mit, miért, hogyan tett – kezdte fontos beszédét.

Elmondta: ahhoz, hogy megnézzük, milyen helyzetben van a város, vissza kell mennünk 2010-ig, az átadás-átvétel pillanatáig.

– Sokszor feltesszük a kérdést, hogy ez a város, amely korábban stabil pénzügyi helyzetben volt, miért vesz fel hiteleket, miért bocsájt ki kötvényt. Nos, 2010-ben az átadás-átvételkor Vác város önkormányzatának a kasszájában egy adóbefizetés utáni hónapban 440 millió forint állt rendelkezésre. Egy évvel előtte a szeptemberi adóbefizetés után 1,6 milliárd forint volt ez az összeg – mondta, ezzel is szemléltetve, hogy csökkentek a bevételek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Fördős Attila évértékelője

Fördős Attila. Szerinte a recesszió 2012-ben érte el igazán a várost

Szerinte ebből a pénzből a juttatások és egyéb kiadások mellett mindössze két hónapig lehetett stabilan működtetni a várost. Bár ez nem okozott zavart, mert rendelkezésre állt egy korábban már megkötött likvid hitel, amely csak működésre volt hasznosítható.

Fördős Attila azt mondta, hogy a recesszió 2012-ben érte el igazán a várost. Több nagy cég távozott ekkor, és az egyik cég az adója nagy részét nem ide fizeti már. Ezek közel másfél milliárd adókiesést okoztak Vácnak. Három év alatt 3,5 milliárd forint esett ki a bevételi oldalon.

– 2012. december 31-ig ugyanazt az intézményrendszert kellett működtetni, mint előtte. A hiányzó forrásokat pótolni kellett. A feladatunkat tovább nehezített az, hogy tavaly két nagy beruházást is be kellett fejeznünk. A kórház rekonstrukciót és a főutca-főtér projektet is. Ezekkel a kihívásokkal nagyon nehéz volt megküzdeni – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Beszélt arról is, hogy tavaly év elején adták át az államnak a tűzoltóságot, május 1-gyel pedig a Jávorszky Ödön Kórházat is. Elmondta, hogy a kórház költségei – míg a város kezében volt – nagy terheket róttak Vácra. Hosszan taglalta az ott lezajlott eseményeket.

Fördős Attila várja a felmerült kérdéseket levélben a városháza portájára, vagy e-mailben a www.vac.hu honlapon megtalálható címre.

Fördős Attila az oktatás átalakítását is érintette beszédében. Elmondta: már nem a város működteti az iskolákat, de fenntartásuk továbbra is a mi feladatunk. A technikai személyzet bérét is Vác állja. Ettől az évtől kezdve már nem kapnak normatívát, hanem ki kell gazdálkodniuk.

Fördős Attila évértékelőjének közönsége

– Létrejött egy tankerületi felügyeleti rendszer a járás-hoz köthetően, amelyet a Klebersberg Intézményfenntartó Központ felügyel. Mivel még a központosított beszerzései nem zárultak le, ezért nekünk kellett helyiséget, irodaszert, informatikai eszközöket biztosítani, a mi pénzünkön. Ráadásul a jogszabályok miatt mi bérleti díjat nem szedhetünk tőlük – mondta a polgármester a helyzetet elemezve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A városvezető a mintegy másfél órában beszélt még a hulladékgazdálkodásról, a Váci Világi Vigalom utolsó napján történt “viharos” eseményről, és az idei évi várható fejlesztésekről is és az őt ért baloldali kritikáról is. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments