Orbán Viktor segítségét kérik: aggodalmak a váci vízmű és a víziközmű-szolgáltatók jövőjéért

Nyílt levélben fordult Magyarország miniszterelnökéhez a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt három munkavállalói érdekképviselete, azt kérve Orbán Viktortól, hogy mindent tegyen meg a hazai vízellátás biztonságáért, az öt állami tulajdonú regionális társaságot és több mint száz, jobbára önkormányzatok által működtetett kisebb szolgáltatót megmentve a tönkremeneteltől. A váciak számára ugyanis a közműadó bevezetése mintegy 700 millió forint többletköltséget jelent.

A több médiához is eljuttatott nyílt levelet Pető Sándor, a Vízügyi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Iván Gábor, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének munkahelyi titkára és Horányi Alpár, a cég üzemi tanácsának elnöke írta alá. A három érdekképviseleti vezető leszögezi: nagyra értékelik a Fidesznek még ellenzéki szerepben vállalt kiállását a váci vízmű szétverése ellen, de most azt várják, hogy a párt kormányon tegyen hatékony lépéseket a vízvagyon és az ágazat védelméért. Mindezt úgy, hogy a döntések előtt érdemi egyeztetések folyjanak.

A közműadó bevezetése a vízszolgáltató cégek szinte mindegyikét csőddel fenyegeti – állapítják meg. Az ágazat eddig is forráshiánnyal küzdött, az új adó további, már-már elviselhetetlen terhet jelent számukra. A DMRV Zrt például mintegy 6000 kilométer vezetékhálózatot üzemeltet, 125 forintos méterenkénti adóval számolva 726 milliós többletkiadásuk keletkezik ebben az évben. Ha a bejelentett vízdíjcsökkentést is elfogadják, az további 800 milliós bevételkiesést jelent. A társaság, amely az utóbbi évtizedekben egyetlen fillér állami támogatást sem kapott, gazdálkodása stabil és hosszútávra tervezhető, a legutóbbi időkben végrehajtott átszervezések és gazdálkodási ésszerűsítések ellenére mintegy 1,5-2 milliárdos hiánnyal számol 2013-ban. Ráadásul a többletforrásait a cég az elmúlt években jelentős, a szolgáltatás színvonalát emelő beruházásokra költötte, így nem igaz az az állítás, miszerint a vízszolgáltatók az elmúlt időszakban extraprofitot termeltek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A nyílt levél aláírói kijelentik: támogatják a kormány vízdíjcsökkentési tervét, de csak abban az esetben, ha ennek költségeit a kormány kompenzálja.

Orbán Viktor egy romkocsmában, előtte vizes üzveg és pharak

Orbán Viktor egy romkocsmában fiatalokkal beszélget. Nem idegenkedik a víztől

“Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kérjük Önt és kormányát, valamint a tisztelt parlamenti képviselőket, hogy a vízszolgáltató cégeket megoldhatatlan feladat elé állító közműadót visszavonni szíveskedjenek, vagy a vízszolgáltató cégek működését biztosítsák!

Kérjük továbbá Önöket, hogy a tervezett víz- és csatornadíj csökkentés előkészítésébe vonják be a szakmát és bennünket, érdekképviseleteket, hogy mindenki számára elfogad ható döntés születhessen,

Ne döntsenek rólunk, nélkülünk!

Eddig is fontos volt, hogy az ivóvízzel kapcsolatban milyen döntések, rendeletek, törvények születtek, az elkövetkezendő időben ez hatványozottan fontos lesz. A víz szerepe felértékelődik majd és ezt nem csak mi, a szakmában dolgozók látjuk így. Így látják ezt klímakutatók és más szakemberek is. Halljuk, látjuk szerte a világban, hogy az édesvíz-készlet rohamosan apad. Nagyon sok országban ivóvíz-hiánnyal küzdenek. Újságcikkekben, internetes portálokon arról olvashatunk, akár már 2013-ban Közép-Ázsiában a víz hiánya miatt egyes országok között konfliktusok, harcok alakulhatnak ki.

A tavalyi meleg, aszályos nyár után idénre Magyarországra is még melegebb és aszályosabb időt prognosztizálnak. Egyesek szerint néhány év múlva a víz drágább lehet, mint az olaj. Magyarország földrajzi fekvésénél és adottságainál fogva édesvízkészlet tekintetében jól áll.

Védjük, óvjuk tehát ezt, az élet fenntartásához elengedhetetlen stratégiai kincsünket, a vizet!

A víz és a vízszolgáltató cégek védelmének tekintetében a munkavállalók és az érdekképviseletek elszántak és hisszük, hogy országunk lakossága is fontosnak tartja. Bízunk benne, hogy a döntéshozók sem látják ezt másként!” – írják levelükben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A váci kezdeményezés információink szerint megmozgatta a kormányzati berkeket is. Úgy tudjuk, a hazai vízellátás biztonságát több kormányzati tényező kiemelten fontosnak tartja, ezért várható, hogy hamarosan válasz születik az érdekvédők nyílt levélére. (Váci Napló) 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments