Négy megye tárgyalt: közös célként bővülhet az M2-es gyorsforgalmi autóút

M2 autóút balesetveszélyes útszakasz táblaA megyehatárokon átnyúló fejlesztési elképzelésekről egyeztettek Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megye területfejlesztési szakemberei csütörtökön Budapesten.  Ambrus András, a Pest megyei önkormányzati hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke a megyeházán tartott találkozón felidézte, hogy a miniszterelnök és a megyei vezetők áprilisban tárgyaltak és több dologban megegyeztek.

A megbeszélésen egyebek között arról volt szó, hogy milyen forrásokhoz juthatnak a megyék az unió 2013 és 2020 közötti új pénzügyi ciklusában a gazdaság-, a terület- és a vidékfejlesztést illetően.

Akkor elhangzott, hogy a kormány tervei szerint ebben az időszakban a fejlesztési források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani, ezért is fontos, hogy a megyék összehangolják az elkövetkező évek fejlesztéseire vonatkozó programjaikat, javaslataikat – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Közlése szerint a Pest megyei közgyűlés a területfejlesztési fórumok után csütörtökön a szomszédos megyékkel ismertette fejlesztési elképzeléseit, amelyek tartalmazzák a szomszédos megyékkel való érintkezési pontokat.

Kifejtette: a megyei önkormányzat által tavaly decemberben elfogadott területfejlesztési koncepció helyzetfeltárásának legfontosabb elemei közé tartozik az M2-es gyorsforgalmi útnak a Vác-Rétság-Hont szakasszal, Nógrád megyével közösen történő bővítése, továbbá a Vác és Balassagyarmat közötti vasútvonal fejlesztése. Fejér és Komárom-Esztergom megyével közös terv az M11-es gyorsforgalmi út új, Ercsi térségétől Zsámbékon és Kesztölcön át Esztergomig tartó szakaszának megépítése. A szélesebb összefogást igénylő elképzelések között szerepel a IV. számú – az osztrák és a szlovák határtól Budapesten keresztül Románia felé haladó – transzeurópai közlekedési folyosó hazai szakaszának kiépítése, fejlesztése is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A sajtófőnök kiemelte: a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Duna-stratégia jó alapja lehet a megyék közötti együttműködésnek, a térségi alapú fejlesztés pedig komoly lehetőséget nyújt a közösségi irányítású fejlesztések újragondolására, a helyi vidékfejlesztéstől a megye-, illetve az országhatárokat átlépő fejlesztési programok létrehozásáig. (MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments