Fidesz frakciószakadás: a kilépők adják vissza mandátumukat, de ők nem akarják

Fidesz logó széttörveTegnap bombaként robbant a hír: a testületi ülésen három fideszes képviselő – Katonáné Doman Erika, Csereklye Károly és Bánhidi Péter – kilépett a frakcióból és újat alapított Pro Urbe néven. Vezetője Bánhidi Péter lett. A hírt – a legtöbbjük forrásmegjelölés nélkül – több országos sajtó is átvette honlapunkról. Bár a hír bomba volt, mégis voltak látható előjelei. Mindhárom képviselő korábban többször is összeütközésbe került a frakció tagjaival

Köztük az alpolgármesterrel, Pető Tiborral, akivel nem egyszer voltak vitáik az ülésen. Ezt az alpolgármester is elismerte, hiszen úgy reagált a döntésre, hogy az egy régóta húzódó belső konfliktus végeredménye.

A testületi ülésen először Bánhidi Péter állt fel és mondta el döntését és annak hátterét.

Dr__Banhidi_Peter_152582„Eljött az idő, hogy valóban tiszta vizet öntsünk a pohárba! El kell mondjam önöknek, hogy két képviselőtársammal, Katonáné Doman Erikával és Csereklye Károllyal együtt elhagyott minket a Fidesz frakció. A megbeszélésekből és döntésekből való kirekesztésünk, a velünk szemben folytatott magatartás arra ösztönöz minket, hogy bejelentsük: kilépünk a váci önkormányzat Fidesz frakciójából, munkánkat, küldetésünket független képviselőként folytatjuk. Megítélésünk szerint mi hárman képviseltük mindvégig a valódi demokratikus, keresztény, jobboldali, a klasszikus fideszes értékeket, és mindazt, amire valamennyien esküt tettünk – négy társunk hagyott el minket. Miután a frakció másik négy tagjából hárman Fidesz tagok, a Fidesz név számukra fenntartott. Különvéleményünk, különállásunk jelzésére tesszük meg a lépést, mi fel tudjuk vállalni a nyilvánosságot…” – mondta Bánhidi Péter.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Katonáné Doman Erikának a bejelentés előtt egyéb elfoglaltsága miatt el kellett mennie az ülésről, ezért az ő levelét Bánhidi Péter ismertette.

Katonane_Doman_Erika_152582„Én Katonáné Doman Erika, a 8. számú választókerület önkormányzati képviselője 2013. január 24-iki hatállyal bejelentem kilépésemet a Fidesz frakcióból és független képviselőként kívánom folytatni tevékenységemet a képviselőtestületben. Nem áll módomban a frakció szervezeti és működési szabályzatára hivatkozni, mivel ilyen dokumentummal az említett csoport nem rendelkezik. Döntéseim indokait az alábbiakban kívánom összefoglalni: a ‘de facto’ frakcióból való távozás oka, hogy a frakció nem biztosítja számomra a hiteles együttműködést, mert döntései nincsenek összhangban az értékrendemmel, stratégiai kérdésekben érdemi tárgyalások nélkül születtek döntések (kórházi projektmenedzsment megválasztása, működése, a projekt kommunikációs tevékenysége). A szavazógép tevékenységének ellátására alkalmatlan vagyok. Gyakran éreztem, hogy jobbító szándékú javaslataim elutasításra kerültek, adott esetben formális indoklással, vagy anélkül. Erre egyik példa, amikor a közművelődési és oktatási bizottság ülésén – amely fórum a szakmai egyeztetés színtere kellene, hogy legyen – az elnök megvonta tőlem a szót, mert úgy ítélte meg, sokat kérdeztem. Az eljárást kérésemre a hatáskörrel rendelkező szakbizottság megvizsgálta és jogellenesnek minősítette…”

Csereklye Károly is megosztotta véleményét a döntésével kapcsolatban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Csereklye_Karoly_152582„Tisztelt Képviselő Társaim, tisztelt Választó Polgárok! A Fidesz váci frakciójából a mai napon kilépek. Az 1. számú választókerületet a továbbiakban függetlenként képviselem az önkormányzatban. Az elmúlt egy évben munkámat a váci Fidesz vezetői és a frakció vezetése, valamint néhány tagja ellehetetlenítette. A város az elmúlt két évben olyan mély erkölcsi és anyagi csődbe süllyedt, ami számomra érthetetlen és elfogadhatatlan. Miután látom a hibákat, a hozzá nem értést és a tudás hiányát, bűnközösség vállalása lenne részemről, ha továbbra is a frakció tagja maradnék…”

Mindhárom felszólalásból csak részleteket közöltünk. A teljes anyagot és a képviselők döntésének pontos okát és hátterét a Váci Napló keddi lapszámában olvashatják.

Pénteken délelőtt a Fidesz frakció tartott sajtótájékoztatót, ahol Pető Tibor alpolgármester felszólította a három kilépő tagot, hogy adják vissza mandátumukat, hiszen a Fidesz színeiben indultak az önkormányzati választáson.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Peto_Tibor_152582 (1)– A párt nevében felszólítom képviselőtársaimat, hogy mondjanak le mandátumukról és egy időközi választáson mérettessék meg magukat valóban függetlenként és adják meg a lehetőséget a Fidesznek, hogy ők is mérlegeljék, hogy állítanak-e velük szemben jelöltet. Most a három képviselő nem független jelölt, hanem a Fidesz Magyar Polgári Szövetség jelöltjei és szembe fordultak ezzel a Fidesz-KDNP koalícióval – mondta.

Megkeresésünkre a három érintett a következőképpen reagált a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra: 1. A frakció tagjai nem adják vissza mandátumukat. 2. A frakcióban tevékenykedő képviselők a felszólításban elhangzottakkal ellentétben nem jelöltek, hanem megválasztott képviselők. 3. Mandátumukat egyéni választókörzetben szerezték, valamennyien nagy szavazattöbbséggel, nem pártlistán! . Jelen politikai és gazdasági helyzetben választási kampányra, időközi választásokra fordítani az időt és energiát, felelőtlen városvezetői magatartás lenne, ettől az elképzeléstől elhatárolódunk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments