Üzenet a politikának: „Ne legyen mindenkinek diplomája, de adják meg mindenkinek az esélyt!”

diákgyűlés a Madách gimnáziumbanFórumot szerveztek a váci Madách Imre Gimnázium diákjai kedden reggel, mert a fiatalokat erősen aggasztják a felsőoktatással kapcsolatos kormányzati lépések. A felszólalók – diákok és tanárok – kemény kritikát fogalmaztak meg a szerintük elkapkodott döntések miatt és követelték, hogy a budapesti egyetemisták áltat megfogalmazott hat pont alapján kezdődjenek tárgyalások. A diákfórum szervezetten és nyugodt körülmények között zajlott.

Az iskola vezetése lehetővé tette, hogy a leginkább érintett végzős osztályok valamennyi tanulója részt vegyen a fórumon, de a többi osztály is elküldhette képviselőit.

A fórum első felében három diák tájékoztatta a megjelenteket a felsőoktatással kapcsolatos hírekről, elsősorban a keretszámok változásairól. A tények mellett mindhárman megfogalmazták saját továbbtanulásukkal kapcsolatos aggodalmaikat.

A beszédek után a közönség soraiban helyet foglaló diákok és tanárok is feltehettek kérdéseket és megfogalmazhatták saját véleményüket. A diákok nehezményezték többek között, hogy most olyanok tennék fizetőssé a felsőoktatást, akik még ingyen szereztek diplomát. Szóba került emellett a diákság tüntetéshez való joga, valamint felmerült az a kérdés is, hogy előnnyel járhat-e az ország számára, ha kevesebb a diplomás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

diákgyűlés a Madách gimnáziumban

Kisebb vita alakult ki arról, hogy vajon mindenkinek kell-e diploma. A polémia végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy nem kell mindenkinek felsőfokú végzettség, de mindenkinek meg kell adni az esélyt arra, hogy tanulhasson. Egy tanárnő azt hangsúlyozta, hogy a felsőoktatást az adófizetők pénzéből finanszírozzák, s manapság sokan olyan szakokon végeznek, amelyekre nincs szükség idehaza. “Nem csak diplomások kellenek, hanem jó szakemberek, olyanok, akik meg tudják javítani a vízcsapot, az autót, tudnak jó kenyeret sütni” – mondta.

A fórumon – ahol az egyik lány egy imát is elmondott a többiek előtt, hogy az ország vezetői jobb döntéseket hozzanak – többen jelezték, hogy részt vesznek a szerdai csendes demonstráción és elutaznak a budapesti diákrendezvényre is. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments