A bordélyház miatt kellett bezárni az első városi gyűjteményt bemutató kiállítást

A Tragor Ignác Múzeum a váci közgyűjtemények részvételével november 9-én pénteken 10 órára vár minden múzeumbarátot és érdeklődőt a 100 év kincsei – Vác és a városban működő közgyűjtemények című, a Váci Múzeum első állandó kiállításának centenáriuma tiszteletére rendezett emlékülésére, amelyet az intézmény könyvtárában rendeznek. Az emlékülés tisztelgés a vidéki muzeológia hőskora, Tragor Ignác munkássága és Pest megye első állandó kiállítása előtt.

A váci múzeumalapítás gondolata ifj. Varázséji Gusztáv és Freysinger Lajos nevéhez köthető. 1881-ben kezdték meg a gyűjtést a leendő múzeum számára részben ásatásokból, részben a váciak és környékbeliek lelkes felajánlásaiból jelentős mennyiségű, ám heterogén összetételű anyag gyűlt össze. Varázséji halálával a gyűjtemény sorsa bizonytalanná vált, míg végre többszöri újrakezdés után 1895-ben megalakult a Váci Múzeum Egyesület. Az első ideiglenes kiállítás 1898 februárjában nyitotta meg kapuit. A Bauer Mihály házában helyet kapott anyagot nyitva tartásának néhány hónapja alatt nagyszámú érdeklődő látta, ennek ellenére a bezárás mellett döntöttek, a szemben megnyílt nyilvánosház miatt. Ettől kezdve a múzeum folyamatosan épület-, illetve kiállítási-hely-problémákkal küzdött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Tragor Ignác 1895-ben csatlakozott a mozgalomhoz, ekkor választotta be a közgyűlés az egyesület tisztikarába. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments