Kicsúsztunk az időből – egy híddal kevesebb az Ipolyon

A tervezett kettő helyett csak egy Ipoly-híd épül a következő években. Az eredeti tervet, amelyre 2009-ben a magyar és a szlovák fél uniós támogatást is nyert, módosították, a változást a hídépítés szlovákiai beruházója, Nyitra megye önkormányzata is jóváhagyta – hangzott el a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában.

Az elnyert pályázatok szerint Helemba és Ipolydamásd, valamint Ipolypásztó és Vámosmikola között épülne híd, valamint működőképessé tennék az ipolyviski hidat, amelyhez felvezető utakat kell építeni; a három beruházásból azonban egyelőre csak kettő valósul meg.

Az elmúlt három évben nem volt kellő mértékű az illetékesek, a két partner hozzáállása, ez derült ki a Nyitra megyei önkormányzati ülésen is – mondta Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának gazdasági és régiófejlesztési alelnöke. Kicsúsztunk az időből – fogalmazott –, az aktuális uniós költségvetési ciklusban ugyanis 2013 december végéig el kellene kezdeni a munkát, 2015 végéig pedig be kellene fejezni az építkezést – magyarázta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Az alelnök elmondta: a szlovák vízgazdálkodási vállalat döntése alapján meg kellett emelni az ipolydamásdi híd szintjét és a terhelhetőségét is, ez pedig a költségek megduplázását jelentette. Ezért nem maradt pénz a vámosmikolai híd felépítésére, amire a tervek szerint a következő uniós ciklusban kerülhet sor.

A határon átnyúló operatív program keretében a Helemba – Ipolydamásd, valamint az Ipolypásztó – Vámosmikola közti híd megépítésére 2,5-2,5 millió eurós támogatást kért az Ister-Granum Eurorégió, a  hidakra felvezető utak megépítésére pedig utanként 1,9 millió eurót.  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments