PROGRAMAJÁNLÓ: almáspitesütő-verseny, templomok éjszakája, címertervezés, padlás és pince, kiállítások

TEMPLOMOK ÉJSZAKÁJA NAGYBÖRZSÖNYBEN – szeptember 15. szombat 9.30-tól

A Szent István és a Bányász templom szakavatott idegenvezetőivel várja látogatóit! A Római Katolikus Plébánián a templomok nyitvatartási ideje alatt, kérésre a Duna TV, a Madách Televízió, valamint a MTV/1 és MTV/2 dokumentum filmjeinek vetítése folyik a két Árpád – kori templom XX. századi helyreállításának körülményeiről. „A Kulturális Örökség Napjainak rendezvénysorozata évek óta jó alkalom arra, hogy az építészeti értékek időről – időre történő meglátogatásakor észrevegyük műemlékeink mulandóságát, sérülékenységét, és az „építkező romok között” a róluk való gondoskodás, a Deo Servatóri Sacrum / Megépíteni és megőrizni áldozatos munkájának fontosságát, szükségességét, kötelességét és szépségét.”  (Németh Péter Mikola)

TERVEZD MEG A CSALÁDI CÍMERT – VÁC VÁROS LEVÉLTÁRA, szeptember 15. szombat 10 órától

Vác Város Levéltára az idei évben is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatban. Szeptember 15-én szombaton általános és középiskolás diákokat várnak a Tervezd meg a családi címert című rendezvényre (az általános iskolásokat 10, a középiskolásokat 14 órai kezdettel). Itt rövid szakértői segítséggel minden diák lehetőséget kap arra, hogy címert tervezzen családjának. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a levéltár elérhetőségein (tel.: 27/305 444, email: vacarchivum@invitel.hu). A foglalkozások után 16 és 17 órai kezdettel levéltári sétára várják az érdeklődőket, amely során megismerhetik az intézmény munkáját. További információ: www.vacarchivum.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

IV. VÁCI ALMÁSPITE-SÜTŐ VERSENY – FÓNAGY & WALTER VENDÉG- ÉS BORHÁZ,  szeptember 15. szombat 15 óra

A süteményeket már pénteken leadták a versenyzők zsűrizésre. Korábban meglehetősen sokan neveztek, nem egyszer férfiak is beálltak a konyhába, hogy elkészítsék az általuk legjobbnak tartott almás süteményt. Az eredményhirdetésre várnak minden érdeklődőt, hiszen a süteményeket meg is lehet kóstolni. A tapasztalatok szerint ez a rendezvény fénypontja, s néhány perc múlva már csak a morzsák maradnak a tányérokon. Az első három helyezettet az idén is díjazzák, a győztes egy évi magánál tarthatja a vándorkupát.

A PINCÉTŐL A PADLÁSIG – VÁCI ÉRTÉKTÁR, szeptember 15. szombat 16 óra

A látogatók megismerkedhetnek az itt folyó szakmai munkával, valamint a múzeum gyűjteményének legérdekesebb darabjaival, s egy kamarakiállítás keretében az intézménynek otthont adó épület történetének érdekesebb epizódjait is felelevenítjük. A Kulturális Örökség Napján a Pannonia ház középkori pincéje is megnyílik az érdeklődők előtt és feltárja titkait, amiket eddig csak kevesen láthattak. Szombaton 16 és 18 órakor Mészáros Balázs igazgató mutatja be az épület titkait. 17 órától pedig a Baradla együttes verses-zenés koncertjén vehetnek részt a múzeumba betérők. A koncerten Bardócz L. Csaba vendégművészként lép fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

FELÜGYELETI NÉZET (SURVEILLANCE VIEW) – GÖRÖG TEMPLOM, szepetember 15., szombat,  16 óra

Művészek / Artists: Domián Gyula, Kiss Zoltán. Megnyitja / Open: Szabó Noémi művészettörténész / arthistorian. Kurátor / Curated by: Bárdosi József művészettörténész / arthistorian. Koordinátor / project coordinator: Balla Rita. Zenei közreműködő / involved in music: Mile Zsigmond. Grafika: Karakter Bt. Fotó: Orlik Edit.  Tervünk a Görög Templom mellett lévő zöld területen (Kertben) egy szabadtéri, nagyméretű installáció létrehozása. A föld fölött (kb. 50 cm-rel) kifeszített kordonszalaggal egy ábrát rajzolnánk fel. Az ábra egyszerű, tiszta, geometrikus, a geometriai ábrázolás szabályait követi (perspektivikus, vagy axonometrikus). Témája szimbolikus jelentéstartalmakkal bír (pl. lépcső, ház, templom, kapu). A munka érdekessége a kettősség. Térbeli formát jelenít meg a síkbeli ábrázolás eszközeivel, de maga a „rajz/rajzolat” is tárgyszerű (föld fölött lebeg, illetve a szalag 10 cm vastag), térbeli. A létrejött rajzolatot szemmagasságból, közelről nehéz értelmezni, csak sejthető az ábra. Magaslatot kell keresni, vagy távolabb kell menni, hogy összeálljon a kép. Továbbá, ha a látogatók átlépik a szalagot, és belépnek a „kép terébe” a kifeszített szalagok miatt egy labirintusba jutnak. A kordonszalag használata is gazdagítja a jelentéstartalmakat veszélyre, tilos cselekedetre, tiltott területre, elkerítettségre, lezártságra utal.” (Domián Gyula, Kiss Zoltán)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A DUNAKANYAR KÖZÉPKORBAN –  GÖRÖG TEMPLOM, szeptember 15. szombat, 17 óra

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma és a Balassa Bálint Múzeum régészeti vándorkiállítása (PMMI Tragor Ignác Múzeum Görög Templom Kiállítóterem – Vác, Március 15. tér 19.). Köszöntőt mond dr. habil. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, megyei múzeumigazgató (Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága). A kiállítást megnyitja dr. Takács Imre főigazgató (Iparművészeti Múzeum). A kiállítást bemutatja Rácz Tibor Ákos régész, a kiállítás kurátora (Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága). A különleges tárlat bizonyára sok érdeklődőt vonz, nem csak a városból, hanem távolabbi településekről is.

ARS SACRA –  KERESZTÉNY KULTÚRA HETE – PÜSPÖKI PALOTA, szeptember 16. vasárnap

A püspöki palota kertje és termei, valamint a többszintes pincerendszer  vezetéssel megtekinthetők: 10, 11, 14, 15 órakor. További információ:  Sátori Lászlóné (06-20/974-2458).  PALOTAKONCERT – a Camerata Classica kamarazenekar koncertje: VIVALDITÓL GERSWINIG. Közreműködik Jutasi Miklós – oboa, Virt Boglárka – fagott, Balog Lázár – zongora, Zoller Ágnes – oboa. Ingyenes belépők Sátori Lászlónétól igényelhetők (06-20/974-2458).

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments