Beindult az Ipoly-túrsz aktívpihenő-program: evezés és bográcsgulyás

A 13 települést magába foglaló szobi kistérség hátrányos helyzetű, fejletlen ugyanis az ipara. A természeti adottságok viszont jók, ezért összefogtak a környékbeliek az idegenforgalom élénkítésére. Beindult az Ipoly-túrsz program, amely a hátrányos helyzetű szobi kistérségben az aktív pihenés feltételeinek megteremtésével pezsdíti fel az idegenforgalmat; a kerékpározással kombinált ipolyi evezés máris sikert aratott.

Füvesi Károly, a vállalkozás vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az újfajta kirándulás Szobról indul, ahonnan bérelt kenukkal az Ipolyon felevezve 20 kilométerre fekvő Ipolytölgyesig lehet eljutni, innen pedig visszabiciklizhetnek a mozgásban örömet lelő társaságok, családok a Dunáig, ahol az út végén bográcsgulyás várja őket. A vízi úton kis szerencsével még vidrával vagy gémmel is találkozhatnak az evezősök.

Az egynapos programot a magyarok mellett már több külföldi, főként holland vendég próbálta ki. A szervezők a szlovák partnerekkel együttműködve igény szerint az Ipolynál gyorsabb sodrású, szintén vadregényes, szlovákiai Garam folyón is vízre bocsájtják az utánfutóval odaszállított kenukat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

Szobon már épül a jachtkikötő, ahol egyszerre 20-25 hajó köthet ki, mellette pedig egy 6000 négyzetméteres Duna-parti területen kemping formálódik az itt sátrat verő vízi és kerékpáros turistáknak. Sokan ugyanis Passauból a jól kiépült Duna-menti bicikliúton veszik célba Budapestet, Pilismaróttól komppal érkeznek Szobra a kerekező osztrák és német csoportok.

Itt egyelőre a Zebegény felé vivő bicikliút 2 kilométeres szakaszon megszakad, ugyanis az önkormányzat nem nyerte el az építéshez az EU-s pályázatot, a biciklizőket a 12-es útra irányítják. Mostantól viszont a Szob-Márianosztra közötti erdei kisvasúton kerékpárt is lehet szállítani, ami tovább növeli a forgalmat – utalt rá a szervező.

A 13 települést magába foglaló Szobi kistérség hátrányos helyzetű, fejletlen ugyanis az ipara. Ráadásul az elmúlt években csaknem 4000 munkahely szűnt meg, ami tovább nehezíti az itt lakók megélhetését. A természeti adottságok viszont jók. Ezért fogtak össze a környékbeliek az idegenforgalom élénkítésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Fogadók, vendéglők nyílnak, Kemencén, Ipolydamásdon és más településeken a családok falusi turizmusra rendezkednek be, hogy a Dunakanyar közelében a vízi és a kerékpáros turizmus még inkább meghonosodjon, ami 1000-1500 új munkahely megteremtését is magával hozhatja – mondta Füvesi Károly. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments